Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput
Rekreativa Medical
Rekreativa Medical

Dobrodošli, upoznajte naš centar!

5 sportsko-rekreacijskih disciplina | 2 lokacije

Naš blog


DNS® jednostavnim riječima - 1.dio

4. prosinca 2018.

DNS® jednostavnim riječima - 1.dio

Utipkamo li u Google “DNS” dobiti ćemo cijeli niz tekstova za “Domain Name Server” za koje treba određeno informatičko znanje za razumijevanje. Drugi pokušaj, utipkamo naš terapeutski DNS punim nazivom “Dynamic Neuromuscular Stabilization” dobiti ćemo opise ove rehabilitacijske metode. Samo su tekstovi običnom čovjeku otprilike jednako razumljivi kao i ovi informatički, i to me potaklo da opišem DNS razumljivim riječima.

Utipkamo li u Google “DNS” dobiti ćemo cijeli niz tekstova za “Domain Name Server” za koje treba određeno informatičko znanje za razumijevanje. Drugi pokušaj, utipkamo naš terapeutski DNS punim nazivom “Dynamic Neuromuscular Stabilization” dobiti ćemo opise ove rehabilitacijske metode. Samo su tekstovi običnom čovjeku otprilike jednako razumljivi kao i ovi informatički, što me potaklo da opišem DNS razumljivim riječima.


Ovo je najkraća definicija “Dinamička neuromuskularna stabilizacija (DNS®) je rehabilitacijska metoda duboke stabilizacije lokomotornog sustava, koja se temelji na razvojnoj kineziologiji djeteta u prvoj godini života” i vjerujem da je već za samu definiciju korisno pojašnjenje.

 

Pa idemo riječ po riječ.

 

Metoda

Fizioterapeutska struka je šira nego što možete zamisliti i obuhvaća brojna područja, od temeljnih kao što su neurologija i reumatologija, postoperativna rehabilitacija, ginekologija, pa sve do ispitivanja sluha i ravnoteže, ili rada u sportskim klubovima. Ne i masaže. Molim vas nemojte reći fizioterapeutu “aha ti masiraš”. Unutar svakog područja postoje metode koje ovisno o njihovoj dubini i širini donose bolje ili lošije rezultate u rehabilitaciji. Poznatije za koje ste možda čuli su Bobath, Schroth, PNF, McKenzie, Vojta… Najjednostavnije rečeno - DNS je rehabilitacijska metoda.


Dinamička

Znači “promjenjiva” i odnosi se na dvije stvari; jedna je način vježbanja u kojem radimo tranzicije iz jednog položaj u drugi (iako se unutar tih položaja rade i vježbe koje se mogu definirati kao statičke), druga se odnosi na promjene koje se postepeno stvaraju u središnjem živčanom sustavu (mozgu) koji kontrolira posturu i kretanje.


Neuromuskularna

U prijevodu znači živčano-mišićna a odnosi se na povezanost središnjeg živčanog sustava s mišićima. Središnji živčani sustav (mozak) kontrolira posturu, pokrete i kretanje. To se naziva “motorna (ili motorička) kontrola”. Ta kontrola uspostavlja se u prvim godinama života, i DNS se tim spoznajama koristi za procjenu i vraćanje narušene funkcije.

Jednostavnije rečeno, DNS stimulira centre za kontrolu kretanja u mozgu kako bi aktivirali način na koji bi se naša tijela trebala kretati obnavljanjem i stabilizacijom lokomotorne funkcije.

Još jednostavnije - krećimo se kao što se bebe kreću prve dvije godine života.

 

Stabilizacija (funkcionalna stabilizacija) i integrirani stabilizacijski sustav

Da bismo uopće imali pokret, prvo moramo imati stabilnost. Prije svakog pokreta aktiviraju se mišići koji su po funkciji stabilizatori (mišići koji povezuju kralješke međusobno, duboki fleksori vrata, dijafragma, trbušni zid, i dno zdjelice) i zajedno se nazivaju “integrirani stabilizacijski sustav”. Njihova se aktivacija odvija automatski. Funkcionalna stabilizacija je neophodna za održavanje kralježnice u svim položajima i pokretima, te za kretanje glave, ruku i nogu.

Ako je jedan mišić disfunkcionalan (slab), cijela stabilizirajuća funkcija je narušena i kvaliteta pokreta je ugrožena. Dolazi do kompenzacija što znači da drugi mišići preuzimaju ulogu stabilizatora kako bi se pokreti mogli izvoditi. Kako tim mišićima to nije primarna funkcija, neučinkovitost neuravnoteženog kretanja ih na poslijetku preopterećuje.

 

Lokomotorni sustav

Znači sustav za pokretanje. Koristimo još i izraz mišićno-koštani sustav, i taj izraz slikovito opisuje od čega se sustav sastoji. Ili ne baš? Naravno da ne, zašto bi bilo jednostavno. Sustav još čine fascije koje imaju značajnu ulogu u komunikaciji središnjeg živčanog sustava s mišićima, zatim ligamenti, tetive, hrskavice, zglobovi i brojna vezivna tkiva. I tu ćemo stati s opisom, a o fascijama više u jednom drugom članku.U 2. dijelu članka slijede opisi:

 - Razvojna kineziologija

 - DNS disanje

 - Centralna stabilnost i distalna mobilnost

 - Intraabdominalni tlak

 - Motorički obrasci

 - Integracija obrazaca u središnji živčani sustav

- Centriranje zgloba

- Mala povijest Praške škole i DNS

- Ono što vi želite znati. Pošaljite nam na rekreativa.medical@gmail.com

 

 

http://www.rekreativa-medical.com/dinamicka-neuromuskularna-stabilizacija-dns.html

 

Stjepan Dren Mlinarec, bacc.physioth.


Naši ostali blogoviKontaktirajte nas!


 1. Rekreativa Medical - Centar
  Trnje, Bosutska 9
  10 000 Zagreb
  092 209 57 70
 2. Rekreativa Medical - Novi Zagreb
  Dugave, Kamenarka 2
  10 020 Zagreb
  092 209 57 70

Pošaljite nam poruku!


+ Pogledaj kompletnu listu sportova

Move Week 2015 / NowWeMove

Rekreacija.hr ključni Move agent 2015.
 1. „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

  „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

 2. Roses Open 2016.

  Roses Open 2016.

 1. Tema broja:

  Kettlebell

 2. Stručni članak:

  Trening s girjama

 3. Što vam je potrebno:

  Oprema za trening

 4. Gdje vježbati:

  Kettlebell Klub Sparta

Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput

Rekreacija.hr Vijesti

 1. Svjetski dan Tai chi chuana i chi kunga
 2. Novosti iz Medosporta
 3. #yogazamene niz
 4. "Nordic walking – healthy living"
 5. Baci oko na Čačkalicu!
 6. Sretna Nova 2019!
 7. Sretan i blagoslovljen Božić!
 8. Zimski dječji kamp Medosport
 9. Za sve koji vole ples, glazbu i dobar ritam
 10. Sportske povrede