Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput
Rekreativa Medical
Rekreativa Medical

Dobrodošli, upoznajte naš centar!

5 sportsko-rekreacijskih disciplina | 2 lokacije

Naš blog


DNS® jednostavnim riječima - 2.dio

20. ožujka 2019.

DNS® jednostavnim riječima - 2.dio

Najkraća definicija glasi “Dinamička neuromuskularna stabilizacija (DNS®) je rehabilitacijska metoda duboke stabilizacije lokomotornog sustava, koja se temelji na razvojnoj kineziologiji djeteta u prvoj godini života” i već za samu definiciju je korisno pojašnjenje.

Nastavljamo. Niz nerazumljivih pojmova koji opisuju ovu kliničku metodu pokušati ću opisno približiti kako bi bili što razumljiviji. 

Razvojna kineziologija
Za razliku od većine sisavaca, mi ljudi smo prilikom rođenja prilično bespomoćni, nismo u stanju čak ni kretati se samostalno. Mozak i ostatak središnjeg živčanog sustava sazrijevaju postepeno i beba se razvija u skladu s tim, počinje usvajati nove položaje i obrasce kretanja, ovisno o stupnju razvoja, potrebama hranjenja, gledanja i slušanja, znatiželje i želje za igrom. Prvih 4,5 mjeseci bebe razvijaju dobru sagitalnu stabilizaciju, a tek nakon toga mogu zauzeti položaje u kojima mogu posezati preko središnje linije, započeti proces okretanja i, na primjer, izvaditi jednu ruku iz svoje potporne funkcije posegnuti za igračkom ili drugim zanimljivim predmetima. Najfascinantniji fenomen u razvoju djeteta je da su svi idealni obrasci kretanja već programirani u bebinom mozgu. Većina beba ne mora biti naučena kako i kada se okrenuti, sjediti, puzati i hodati, a sve to rade na isti način, otprilike u istoj dobi i sa savršenim uzorcima stabilizacije. Kako SŽS sazrijeva, beba se stalno mijenja. Kako su kosti djeteta relativno mekane, posturalne pozicije zajedno s djelovanjem gravitacije i mišića koji aktivno povlače kosti važni su za razvoj dobrih oblika kostiju, zglobova i usklađenosti rada mišića. 

Centriranje zgloba 
Ovaj izraz odnosi se na idealno poravnanje zgloba u kojem postoji maksimalni kontakt između kostiju u kombinaciji sa simetričnom aktivnošću između stabilizirajućih mišića. Razvija se postepeno i spontano u prvoj godini života, razvojem kostiju i sazrijevanjem SŽS-a. Većina beba obavlja sve svoje pokrete s dobro centriranim zglobovima, a poželjno je da je da svi zglobovi budu u optimalnom kontaktu cijeli život. ​

Evaluacija tijekom DNS® rehabilitacijskog tretmana
Ovo se više odnosi na individualni rad, ali je korisno znati. DNS® metoda koristi procjenu beba tijekom procesa sazrijevanja kako bi se utvrdila odstupanja od poželjnog. Procjenjuju se položaj djeteta, kvaliteta pokreta, sposobnost postizanja pravilne stabilizacije i starosna dob u postizanju očekivanih prekretnica. Disfunkcionalni obrasci mogu se pojaviti tijekom djetinjstva, ali mogu biti uspostavljeni i u odrasloj dobi gdje mnogi čimbenici kao što su ozljede, stres i posturalne navike mogu poremetiti sposobnost prirodnog kretanja. Tako kod odraslih također procjenjujemo sposobnost održavanja razvojnih položaja i izvodimo pokrete s idealnom stabilizacijom. DNS® koristi položaje za bebe tijekom evaluacije i u vježbama te tako potiče aktivaciju prirodnih obrazaca pokreta i posture. Kod odraslih osoba, prva indikacija disfunkcionalnih obrazaca kretanja je često osjećaj nelagode ili boli. Kada se identificiraju disfunkcionalni stabilizacijski obrasci, prvi korak je vidjeti može li pojedinac sam ispraviti obrazac prateći detaljne upute terapeuta. Ako je to slučaj, pojedinca se uči da osjeća razliku između idealnog i disfunkcionalnog obrasca i tako ga može promijeniti tijekom vremena redovitim izvođenjem naučenih vježbi.

Intra-abdominalni tlak, funkcija dijafragme i DNS® disanje
Temelj svega je sagitalna stabilizacija, koja u potpunosti ovisi o sposobnosti dijafragme da stvori dovoljan intra-abdominalni tlak, a da se funkcija disanja odvija nesmetano. Većina koncepata i metoda stabilizacije “centra” (eng. “core” vam je vjerojatno poznatiji termin) temelji se na zatezanju trbušnog zida, dok DNS® pristup stabilizacije djeluje iznutra prema van. Budući da sposobnost stvaranja adekvatnog intra-abdominalnog tlaka ovisi o funkciji dijafragme, DNS® vježbe uvijek počinju procjenom i učenjem disanja.
Kada se postigne sagitalna stabilizacija, vježbe se mogu izvoditi. Postoje čvrsti klinički dokazi da bol u leđima prevladava u onih osoba sa smanjenom sposobnošću aktiviranja funkcija dijafragme posturalne stabilnosti i disanja.

Praška škola rehabilitacije
U svakom tekstu koji opisuje DNS® istaknuto je da dolazi iz Praške škole rehabilitacije. Zašto je to toliko važna referenca? Slikovito rečeno, Praška škola je u rehabilitaciji ono što je NASA u istraživanju svemira. Postoje i drugi važni pojedinci koji su dali značajan doprinos znanosti, ali se nijedna institucija ne može pohvaliti da je upravo iz nje došlo toliko znanstveno priznatih pojedinaca čije su metode značajno promijenile ljudske živote. Prašku školu rehabilitacije osnovali su velikani rehabilitacijskog pokreta 20. stoljeća: profesori Vaclav Vojta, Karel Lewit, Vladimir Janda i Frantisek Vele. Na temelju njihovih revolucionarnih neurorazvojnih i rehabilitacijskih načela, prof. Pavel Kolar stvorio je DNS® - novu generaciju kliničkih protokola koji su osmišljeni za vraćanje i stabilizaciju lokomotorne funkcije.

Toliko za sada, ukoliko postoji još nešto što vas zanima, a člankom nije obuhvaćeno, sa zadovoljstvom ću o tome pisati.

 

Piše: Stjepan Dren Mlinarec, bacc.physioth.

www.rekreativa-medical.com

Naši ostali blogoviKontaktirajte nas!


 1. Rekreativa Medical - Centar
  Trnje, Bosutska 9
  10 000 Zagreb
  092 209 57 70
 2. Rekreativa Medical - Novi Zagreb
  Dugave, Kamenarka 2
  10 020 Zagreb
  092 209 57 70

Pošaljite nam poruku!


+ Pogledaj kompletnu listu sportova

Move Week 2015 / NowWeMove

Rekreacija.hr ključni Move agent 2015.
 1. „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

  „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

 2. Roses Open 2016.

  Roses Open 2016.

 1. Tema broja:

  Kettlebell

 2. Stručni članak:

  Trening s girjama

 3. Što vam je potrebno:

  Oprema za trening

 4. Gdje vježbati:

  Kettlebell Klub Sparta

Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput

Rekreacija.hr Vijesti

 1. Svjetski dan Tai chi chuana i chi kunga
 2. Novosti iz Medosporta
 3. #yogazamene niz
 4. "Nordic walking – healthy living"
 5. Baci oko na Čačkalicu!
 6. Sretna Nova 2019!
 7. Sretan i blagoslovljen Božić!
 8. Zimski dječji kamp Medosport
 9. Za sve koji vole ples, glazbu i dobar ritam
 10. Sportske povrede