Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput
Rekreativa Medical
Rekreativa Medical

Dobrodošli, upoznajte naš centar!

5 sportsko-rekreacijskih disciplina | 2 lokacije

Naš blog


Fleksibilnost i seksualna privlačnost

6. prosinca 2018.

Fleksibilnost i seksualna privlačnost

Jeste li gledali film “The suicide squad”? Ako i niste, ništa posebno niste propustili. Osim jednog lika u njemu jer je dobar primjer za ovu temu - Harley Quinn. Djevojka, recimo prosječna, možda čak i premršava, stvar je ukusa a o ukusima se ne raspravlja. Uglavnom, kada miruje nije ništa posebno, ali kad se kreće… Pristojnim rječnikom - privlači pažnju. Njena fleksibilnost integrirana je u apsolutno svaki pokret, od kretanja kroz prostoriju do diskretnih pokreta glave, ramena ili ruke.

Jeste li gledali film “The suicide squad”? Ako i niste, ništa posebno niste propustili. Osim jednog lika u njemu jer je dobar primjer za ovu temu - Harley Quinn. Djevojka, recimo prosječna, možda čak i premršava, stvar je ukusa a o ukusima se ne raspravlja. Uglavnom, kada miruje nije ništa posebno, ali kad se kreće… Pristojnim rječnikom - privlači pažnju. Njena fleksibilnost integrirana je u apsolutno svaki pokret, od kretanja kroz prostoriju do diskretnih pokreta glave, ramena ili ruke.


Fleksibilnost se očituje i kroz najmanje pokrete. Npr. sjedite za stolom i netko vas zamoli da dodate soljenku. Fleksibilna osoba će se ispružiti i dodati soljenku, nefleksibilna mora ustati ili poslati soljenku preko druge osobe.


Postoje i očigledni primjeri, npr. pole dance, ili striptizete u noćnim klubovima. Nekako vjerujem da mi djevojka ne bi imala razumijevanja da odem u striptiz bar iz profesionalne znatiželje, a i općenito preferiram suptilnije primjere. 


Jeste li ikad razmišljali zašto je netko privlačan dok hoda, a netko nije?


Recimo da imamo dvije osobe, fizički potpuno jednake, neka za prvi primjer budu sestre blizanke, u dobi 25 godina. Prvi primjer je ženski, a dugi će biti muški da bude pošteno.


Fleksibilna sestra dok se kreće kroz prostoriju koristi cijelo tijelo, u svakom koraku diskretno rade njena ramena, ruke, bokovi… Diskretno ali itekako uočljivo. A pogled je fiksiran na točku prema kojoj se kreće. Ako ste muško i gleda vas u oči, gotovi ste.


Nefleksibilna sestra se kreće nogama, ali ostatak tijela ne radi. Otprilke kako samostojeća vješalica za kapute na kotačima. Niste oboreni s nogu.


Zašto? Iste su. Blizanke su.


Primjer drugi. Sean Connery je na audiciji za James Bonda u jakoj konkurenciji muževnih muškaraca pobijedio, jer, citiram: he moved across the room like a panther on the prowl”.


Drugi su naučili lekciju, i danas ne postoji hollywoodski glumac ili glumica koja ne ide na jogu.


Osim glumaca koji su karakterno osebujni, što je meni osobno draže, ali opet o ukusima se ne raspravlja.


Istraživao sam, i nasuprot očekivanju, konkretnije argumente sam našao za mušku agilnost i fleksibilnost. Naši davni muški preci bili su lovci, i trebalo je biti spretniji od životinje da ju ulovite i njome nahranite obitelj. Stoga su agilni, vitki i fleksibilni muškarci bili poželjni, jer su ih žene prepoznavale kao partnere koji mogu brinuti za obitelj. Iste osobine su neophodne da muškarac štiti ženu i obitelj. Upravo to su cijelu ljudsku povijest bile dvije glavne zadaće muškarca - da hrani i štiti obitelj.


Priroda je jača od civilzacijskih instalacija u naše umove. Okolnosti su se promijenile, za nahraniti obitelj nije potrebno biti spretniji od životinje, baš naprotiv možete biti toliko tromi da budete hrana životinji. I takvi muškarci danas bez poteškoća pronalaze partnerice.


Evolucijski se kriterij odabira partnera duboko usadio i ove osobine su ostale privlačne. Citiram svoju prijateljicu: “ekonomska privlačnost je jedno, a seksualna privlačnost nešto sasvim drugo”.

 

U naslovu i tekstu sam pisao samo o fleksibilnosti a zapravo je ipak malo složenije. Fleksibilnost tijela razvija se i nalazi u središnjem živčanom sustavu a preko tijela se uči i preko tijela se očituje. Usko je povezana s kognitivnim funkcijama, razini osvještenosti tijela, emocijama i koliko se dobro osjećamo u vlastitom tijelu, ali to ostavljam za druge tekstove.

 

 

Piše: Stjepan Dren Mlinarec, bacc.physioth.

 

www.rekreativa-medical.com

Naši ostali blogoviKontaktirajte nas!


 1. Rekreativa Medical - Centar
  Trnje, Bosutska 9
  10 000 Zagreb
  092 209 57 70
 2. Rekreativa Medical - Novi Zagreb
  Dugave, Kamenarka 2
  10 020 Zagreb
  092 209 57 70

Pošaljite nam poruku!


+ Pogledaj kompletnu listu sportova

Move Week 2015 / NowWeMove

Rekreacija.hr ključni Move agent 2015.
 1. „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

  „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

 2. Roses Open 2016.

  Roses Open 2016.

 1. Tema broja:

  Kettlebell

 2. Stručni članak:

  Trening s girjama

 3. Što vam je potrebno:

  Oprema za trening

 4. Gdje vježbati:

  Kettlebell Klub Sparta

Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput

Rekreacija.hr Vijesti

 1. Svjetski dan Tai chi chuana i chi kunga
 2. Novosti iz Medosporta
 3. #yogazamene niz
 4. "Nordic walking – healthy living"
 5. Baci oko na Čačkalicu!
 6. Sretna Nova 2019!
 7. Sretan i blagoslovljen Božić!
 8. Zimski dječji kamp Medosport
 9. Za sve koji vole ples, glazbu i dobar ritam
 10. Sportske povrede