Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput
Rekreativa Medical
Rekreativa Medical

Dobrodošli, upoznajte naš centar!

5 sportsko-rekreacijskih disciplina | 2 lokacije

Naša ponuda


DINAMIČKA NEUROMUSKULARNA STABILIZACIJA DNS®

DINAMIČKA NEUROMUSKULARNA STABILIZACIJA DNS®

Dinamička Neuromuskularna Stabilizacija (DNS®) je funkcionalna metoda rehabilitacije i prevencije, koja ima za cilj aktivirati prirodni stabilizacijski sustav tijela kroz načela motoričkog razvoja. Aktivira inherentni stabilizacijski sustav za ponovno uspostavljanje urođenih neuromuskularnih puteva, koji se tijekom godina gube. Kroz ponovnu uspostavu tih puteva, polaznici vraćaju svoje pravilne i bezbolne biomehaničke funkcije.

DNS® je znanstveno priznata metoda pa krenimo odavde

Dinamička Neuromuskularna Stabilizacija (DNS®) je funkcionalna metoda rehabilitacije i prevencije, koja ima za cilj aktivirati prirodni stabilizacijski sustav tijela kroz načela motoričkog razvoja. Aktivira inherentni stabilizacijski sustav za ponovno uspostavljanje urođenih neuromuskularnih puteva, koji se tijekom godina gube. Kroz ponovnu uspostavu tih puteva, polaznici vraćaju svoje pravilne i bezbolne biomehaničke funkcije.


DNS® je strategija čija načela imaju korijene u neurofiziologiji, motoričkom razvoju i kontroli i refleksnoj lokomotorici. Specifičnosti i primjene ove strategije je potrebno detaljno i široko opisati, ali osnovu se može objasniti na prilično jednostavan način. Kako središnji živčani sustav bebe počinje sazrijevati, njena postura i obrasci kretanja razvijaju se međusobno povezano. Ispravni obrasci kretanja čvrsto su ugrađeni u središnji živčani sustav, što znači da zdrave bebe ne moraju učiti kako se pravilno razvijati. Iz tog razloga, specifični obrasci kretanja i redoslijed u kojem se pojavljuju su sveprisutni kod većine djece u razvoju.

Razvoj središnje (sagitalne) stabilizacije postiže se odgovarajućom funkcijom dijafragme i dna zdjelice kao i intra-abdominalnim tlakom. To se događa prirodno tijekom razvoja novorođenčadi i dojenčadi i bitan je element jer dovodi do još jedne prekretnice gdje beba može započeti proces okretanja. Kako razvoj napreduje, posturalno sazrijevanje omogućuje pravilan oblik kostiju i centriranje zglobova. Centriranje zglobova podrazumijeva mehanički razvoj kroz pokret. Prije bilo kakvog ciljanog kretanja, mora postojati aktivacija određenih stabilizacijskih mišića. Stabilizacijski mišići moraju olakšati pravilno gibanje cijelog lanca ili će kretanje postati kompenzirano drugim mišićima čija primarna funkcija nije stabilizacija. 

Stabilizacijski mišići su “izdržljivi”, otporni na zamaranje, dok se primarni mišići kretanja zamaraju prilično brzo. Mišići kretanja koji prisilno preuzimaju ulogu stabilizatora mogu postati preopterećeni i posljedica je da pokreti koje oni rade neće biti učinkoviti, niti će tijelo imati prijeko potreban balans i stabilnost. To će dovesti do nestabilnosti kralježnice uslijed preopterećenja diskova i zglobova kralježnice. Nestabilnost kralježnice može se manifestirati na mnogo različitih bolnih problema i upravo je to korijen većine dijagnoza.

Postizanje centriranja zglobova zvuči kao teško dostižno ako se godinama gomilaju loše funkcije, ali postoji velika neurološka uloga u vraćanju odgovarajuće mehaničke funkcije zglobova. Kao što je gore navedeno, obrasci pokreta i stabilizacije su duboko usađeni u našem mozgu. Pravilni pokreti su još uvijek prisutni, ali tijekom godina “otupimo” zbog neadekvatnih poticaja mišićno-živčanom sustavu, uglavnom zbog načina života u kojem ne razvijamo motoriku već radimo iste ponavljajuće kretnje. Time nadjačamo inherentne neurološke puteve, ali ih možemo ponovno uspostaviti putem vježbi reaktivacije u prvobitnim razvojnim položajima.


Kako izgledaju satovi DNS®-a

Položaji podsjećaju na one koje zauzimaju male bebe, jer to upravo i jesu gore opisani razvojni položaji.
Pokreti su svjesni. Elementi vježbi i vježbe su povezani, a pojedini prijelazi iz jednog položaja u drugi su također razvojnog karaktera.
Svaki sat sadrži vježbe pokretljivosti, ravnoteže, fleksibilnosti, i specifičnog disanja u modificiranim položajima motoričkog razvoja, s upotrebom rekvizita - elastična traka, lopta i štap.
Na prvim satovima polaznici postaju svjesni vlastitih ograničenja i otkrivaju gdje se ta ograničenja nalaze.
Jednako tako postepeno postaju svjesni napretka, koji podrazumijava bolju stabilnost, funkcionalnost tijela i smanjenje kronične boli.

Radimo isključivo u malim grupama radi kvalitete rada i pristup je individualiziran.

Intenzitet:  umjereno visok  4/5

Populacija:  sve dobne skupine

Veličina grupe:  male grupe

Trajanje sata:  45 minuta

www.rekreativa-medical.com/dinamicka-neuromuskularna-stabilizacija-dns.html

Naša ostala ponudaKontaktirajte nas!


 1. Rekreativa Medical - Centar
  Trnje, Bosutska 9
  10 000 Zagreb
  092 209 57 70
 2. Rekreativa Medical - Novi Zagreb
  Dugave, Kamenarka 2
  10 020 Zagreb
  092 209 57 70

Pošaljite nam poruku!


+ Pogledaj kompletnu listu sportova

Move Week 2015 / NowWeMove

Rekreacija.hr ključni Move agent 2015.
 1. „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

  „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

 2. Roses Open 2016.

  Roses Open 2016.

 1. Tema broja:

  Kettlebell

 2. Stručni članak:

  Trening s girjama

 3. Što vam je potrebno:

  Oprema za trening

 4. Gdje vježbati:

  Kettlebell Klub Sparta

Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput

Rekreacija.hr Vijesti

 1. "Nordic walking – healthy living"
 2. Baci oko na Čačkalicu!
 3. Sretna Nova 2019!
 4. Sretan i blagoslovljen Božić!
 5. Zimski dječji kamp Medosport
 6. Redovno tjelesno vježbanje
 7. #yogazamene niz
 8. Za sve koji vole ples, glazbu i dobar ritam
 9. Sportske povrede
 10. Besplatni ljetni programi 2018.